miercuri, 16 septembrie 2015

Civilizatii disparute- intre mit si realitate III

Probabil va ganditi ca am cam intercut limita cu aceasta tema a civilizatiilor, dar va asigura ca de data aceasta incheiem subiectul. De asemenea, probabil va ganditi ca acum voi vorbi despre inca o civilizatie plictisitoare, dar va asigur ca am pastrat ce e mai bun la sfarsit. Curiosi? Cred ca da.
Am intrebat pana acum cateva personae despre civilizatia pe care urmeaza sa v-o prezint, dar nu au auzit in viata lor de ea. V-am incitat curiozitatea acum? Poate. In fine, nici eu nu as fi stiut de ea daca nu as fi gasit-o intr-o carte citita, si apoi nu m-as fi documentat cu privire la ea.
Dupa aceasta lunga introducere va pot dezvaluii, in sfarsit, numele ei:
Dragii mei, astazi vom vorbii despre...

3. Civilizatia dogonilor

Aceasta civilizatie isi afla salasurile in Africa, in centrul platoului din Mali, la sud de cotitura principala a fluviului Niger. Este recunoscuta pentru traditiile sale bizare, dar fascinante, pentru dansurile populare, precum si pentru sculptura in lemn si arhitectura. Dar nimic nu cred ca va intereseaza mai mult decat nenumaratele povesti si legende cu extraterestrii care circula pe la ei si pe care, de altfel, se bazeaza unele traditii de la ei. Daca inainte nu erati curiosi, acum probabil ca sunteti. ;)


Printre nenumaratele lucruri interesante despre dogoni se numara credinta lor monoteista, in ciuda faptului ca ei considera sacre multe plante si animale la care se si inchina. Legendele lor spun ca lumea in care traim a fost creata de zeul Amma prin cuvintele sale si a organizat-o tot cu ajutorul acestora. De altfel, dogonii considera vorbitul cel mai mare dar al omenirii, crezand ca toate cuvintele sunt "fabricate" in interiorul dintr-o substanta misterioasa si cele patru elemente de baza, apa, focul, aerul si metalul. Pentru ei, gura este ca un razboi de tesut care materializeaza cuvintele intr-un discurs, o tesatura inflorata si foarte frumoasa.
Alt fapt mai mult decat interesant este faptul ca dogonii afirma cum ca marele lor stramos Nommo este un om-peste venit de pe Sirius, dintr-un loc acoperit in intregime de ape, intr-o arca si aceasta plina cu apa. Acesta le-a spus dogonilor ca mai venise o data, cu mult timp inainte, pentru a cultiva plantele care deja crescusera pe ceea ce el numea "campurile cerului". Acum se reintorsese pentru a ii invata despre universal in care traim precum si despre alte taine ale lumii. Dar socant poate este faptul ca, intr-adevar, dogonii posedau cunostinte de astronomie, fiziologie  si despre apa pe care oamenii de stiinta le-au descoperit recent. De exemplu, ei cunosteau existent celei de-a treia stele a lui Sirius inaintea oamenilor de stiinta care le-au dat dreptate foarte tarziu, abia prin anii 1960. De asemenea, cunosteau toate planetele din sistemul nostrum solar, fazele planetei Venus despre care stiu ca sunt asemanatoare cu cele ale lunii, toti satelitii planetei Saturn, care nu pot fi vazuti cu ochiul liber, dar si faptul ca in orice lucru de pe lume exista apa, chiar si in pietre si ca sangele nostru contine globule albe si rosii. Toate acestea au fost descoperite de noi de putin timp, tin eu sa subliniez, in timp ce pentru ei sunt niste cunostinte ancestrale. Ei mai afirma ca in universal nostru infinit, dar care poate fi masurat din punctul lor de vedere, mai exista si alte planete locuite de extraterestrii. Sa fie oare adevarate cunostintele lor?
Ca o confirmare a spuselor acestui popor, aceeasi poveste o prezinta si sumerienii si aztecii. Si desi nu am vorbit despre ei in aceste articole ale blogului legate de civilizatiile disparate, va pot spune macar atat, ca si ei afirma ca au fost vizitati de niste oameni-peste. Impresionant, huh? Cum puteau trei civilizatii aflate la distante atat de mari intre ele sa se puna de accord asupra acestei legend. Pai nu puteau. Si nu stiu de voi, dar eu sunt inclinata sa cred ca nu suntem singurii care traim in acest maiestuos univers. 


Tot ce ne ramane sa facem insa este sa asteptam si sa vedem daca viata extraterestra este intr-adevar reala.
Din nefericire nu am gasit niciun filumlet despre dogoni pe youtube, tocmai din cauza faptului ca nu sunt atat de cunoscuti ca alte popoare, dar va rog sa va bucurati de acest filmulet foarte interesant si inspirational.
https://www.youtube.com/watch?v=mANfMXHh84U

Multumesc ca mi-ati citit articolul!  Pentru orice critica, apreciere, corectare sau completare va rog sa-mi lasati un comentariu la acest articol sau trimiteti-mi un mesaj la adresa de g-mail pe care o gasiti pe blog. O ZI BUNA VA DORESC!!!
 

miercuri, 9 septembrie 2015

Civilizatii disparute- intre mit si realitate II

In continuarea articolului precedent doresc a va prezenta o alta civilizatie disparuta in imprejurari bizare care a lasat in urma, pe langa o cultura materiala si spirituala vasta, o suita de intrebari fara raspuns si legende inimaginabile, dar care, se stie, pornesc de la un sambure de adevar pentru ca mai apoi sa fie dezvoltate de imaginatia si inteligenta formidabila a oamenilor.

Dar inainte de aceasta, doresc sa va recomand un alt blog deosebit al unei prietene si mai deosebite care poseda un talent pentru poezie formidabil. Blogul se numeste Cuvinte din suflet si il veti gasi la adresa http://niculaimaria.blogspot.ro/. Lectura placuta!

Si acum ca am incheiat aceasta mica paranteza, va sugerez sa cititi in continuare despre incasi...

2. Civilizatia Incasa
Cu totii ati auzit probabil cel putin o data despre civilizatia incasa, macar in treacat.  A fost o civilizatie remarcabila, ultima care a stapanit America de Sud, daca nu pe toata, posedand doar partea de vest a acesteia, cel putin prin intindere, bogatie si putere. A disparut in urma navalirii spaniolilor pe teritoriile lor, si fiind in inferioritate din punct de vedere al dezvoltarii tehnologice, au fost infranti si asimilati de cultura spaniola precum dacii infranti de romani si romanizati de acestia.
Incasii au ramas in memoria lumii mai ales datorita orasului Machu Picchu, un glorios lacas care poate fi considerat o minune a lumii datorita arhitecturii sale fascinante, templele fiind facute din granit, care insa nu se stie cum a ajuns pana acolo deoarece incasii nu cunosteau roata, dar si a privelistilor uimitoare, fiind situat la o mare inaltime in muntii Anzi, Peru. Privit de deasupra, orasul are forma de pasare. Chiar s-au descoperit acolo, in urma cu aproximativ 2 ani, de catre arheologul francez Thierry Jamin, mai multe camere secrete, izolate ermetic si cu usile sigilate, care cuprind o comoara imensa de aur si argint. Cu toate acestea, este foarte interesant faptul ca nu exista comert interior la ei. Fiecare om isi oferea forta de munca statului, in schimb primind adapost, mancare, textile si alte obiecte necesare vietii. Se poate spune deci ca nu exista necesitatea banilor. Atunci ce este cu aceasta comoara ce aminteste de povestile din O mie si una de nopti?


Dar cucerirea Imperiului Inca reprezinta cea mai captivanta poveste din cate s-au intalnit, si se poate spune ca totul de datoreaza unor animale asa-zis inferioare si neinsemnate: caii. :)
Va intrebati probabil cum este posibil asa ceva. Sa va povestesc atunci. Totul s-a petrecut intr-o zi, s-ar putea spune, in batalia de la Cajamarca. Pe atunci, conducatorii erau, in tabara spaniolilor, Friancisco Pizzaro, iar in cea incasa, imparatul Atahualpa, ultimul imparat incas liber. Incasii tocmai castigasera o batalie extraordinara impotriva fratelui vitreg al lui Atahualpa si toti cei 80.000 de soldati se retrasesera la Cajamarca sa sarbatoreasca. Spaniolii, care numarau doar 168 de oameni, un numar infim in comparative cu cel al incasilor, ajunsesera la concluzia ca numai printr-un foarte bine ticluit siretlic ii pot infrange pe incasi. Astfel, conducatorul spaniolilor a decis sa-l faca prizonier pe imparat si astfel sa cucereasca Imperiul. Planul parea patetic si chiar aberrant, dar a dat roadele dorite. Imparatul insotit de o mare parte a soldatilor sai a venit in tabara spaniolilor, unde I s-a propus sa treaca la catolicism si sa-l recunoasca ca suveran pe imparatul Imperiului Romano-German. I s-a oferit Biblia de catre un preot dar, fiindca nu mai vazuse in viata sa o carte, a aruncat-o pe jos dupa ce s-a holbat o vreme la ea. Turbati de furie, spaniolii i-au atacat cu arhiobuze si i-au trimis la atac pe cei 62 de calareti. Cum nu mai vazusera un cal in viata lor, incasii, considerandu-l un animal sfant trimis de zei, au fugit infricosati. Imparatul a fost capturat atunci, iar incasii, stiindu-si conducatorul in pericol, s-au predate. Acesta, dragii mei, a fost punctual de cotitura al Istoriei, cand conchistadorii au pus stapanire pe bunurile uneia din cele mai mari civilizatii, distrugand toate urmele, doveziile a ceva ce fusese in calea lacomiei umane. Homo, homini lupus est!  
Amuzant despre razboinicii incasi, daca punem in balanta cu comportamentul lor din timpul bataliei, este ca acestia luau parte la un proces indelungat de "spalare a creierului" pentru a uita ce este frica. Cu toate acestea, se pare ca si-au amintit in timpul intalnirii cu spaniolii. :)


Mai putem mentiona despre incasi si cultura acestora ca ei credeau in mai multi zei, dar si in reincarnare, considerand ca fiind sacra planta quinoa, iar din punct de vedere al chirurgiei, acestia faceau gauri in craniu pentru eliberarea presiunii din cheagurile de sange.
Desi nu cunosteau scrisul, acestia se bazau pe un sistem de simboluri pentru razboi, religie si astrologie foarte complex, si reuseau sa pastreze datele printr-o serie de fire legate de un alt fir mai lung, acest sistem fiind numit quipu. Un fapt interesant este ca englezii foloseau un sistem foarte asemanator, in special cei care nu stiau sa scrie sau sa citeasca, chiar si pe vremea lui Richard Inima-de-Leu.

Pentru mai multe detalii despre Machu Picchu si fauritorii acestui lacas sacru as putea spune, puteti urmarii un filmulet interesant la adresa https://www.youtube.com/watch?v=AkecWRygdEY.  

Sper ca ati fost placut impresionati de acest articol. Pentru orice completare, critica sau apreciere va rog sa-mi lasati un comentariu la sfarsitul articolului sau sa-mi trimiteti un e-mail la adresa pe care o gasiti pe blog. O ZI BUNA VA DORESC!
 

marți, 1 septembrie 2015

Civilizatii disparute- intre mit si realitate I

Se cunoaste, probabil, faptul ca au existat in trecut, nu pot sa zic ca numeroase, dar cateva civilizatii exceptionale care au disparut intr-un mod mai mult sau mai putin misterios de pe suprafata planetei noastre. In legatura cu acestea circula numeroase zvonuri, unele verosimile si altele mai putin. Este oare adevarat ca acestea erau in conexiune cu fiintele pe care le numim extraterestre? Au acestea vreo legatura cu disparitia unor impresionante culturi care inca mai pastreaza taine de nedezlegat pentru noi? Pentru a trata mai pe indelete subiectul, voi alege cateva astfel de civilizatii pe care le voi prezenta in cele ce urmeaza.

1. Civilizatia Maya

Cu totii au auzit de aceasta civilizatie deosebita, sau cel putin aproape toti, care isi gasea salasul in America Centrala, intr-o regiune vasta numita Yucatan si cuprinsa intre Mexic si Guatemala - Belize.  Nu se poate spune ca se stiu multe despre aceasta misterioasa civilizatie, insa se cunoaste ca aveau multe cunostinte din diverse domenii precum astronomia, matematica si scrierea,arta. Sistemul lor de scriere era foarte complex, bazat pe hieroglife, si aveau multe metode de masurare a timpului extraordinar de precise, care au socat pana si savantii nostrii care poseda toata tehnologia secolului XXI. Aveau mai multe calendare, in functie de domeniul in care lucrau. De exemplu, exista un calendar pentru agricultori, altul bazat pe mersul stelelor si asa mai departe. Calendarul lor era bazat pe niste cicluri. Cel mai important se poate spune ca era ciclul de 260 de zile numit Tzolkin, care se combina cu ciclul solar de 365 de zile numit vag Haab. Pentru fiecare zi din Tzolkin existau mai multe simblori, si fiecare avea denumirea sa, acestea fiind bazate pe cunostintele de astronomie. Astfel, existau tot felul de preziceri pentru fiecare zi, majoritatea fiind deosebit de precise, iar fiecarui copil care se nastea i se facea propriul horoscop unic si deosebit de complex. Se poate spune ca intreaga lor viata se baza pe miscarea stelelor. De ce oare? Ce era asa deosebit la stele? Sa fie o credinta veche sau altceva la mijloc?


In mod misterios, acest popor, dupa ce si-a atins apogeul, a avut o decadere brusca, surprinzatoare si destul de inexplicabila. Unii spun ca ar fi disparut din cauza luptelor pentru puetre din interiorul Imperiului Maya sau chiar din cauza unor catastrofe naturale. Dar au aparut de curand dovezi care contrazic aceasta ipoteza. Se spune ca acestia comunicau cu o civilizatie extraterestra necunoscuta care le incredintase misiunea de a conduce lumea pe o perioada nedeterminata de timp, Insa au fost nevoiti sa fuga si sa abandoneze misiunea din cauza "oamenilor cu intentii intunecate" care i-au invadat. Se pare ca guvernul Guatemalei detine numeroase dovezi si artefacte legate de acest fapt care au fost mult timp tinute secrete. Chair se spune ca acestia au comunicat cu extraterestrii pe mai multe planuri. Impresionant nu? S-a facut si un documentar foarte interesant pe aceasta tema intitulat "Revelations of the Mayans 2012 and Beyond", producatorul lui intrand in legatura cu guvernul Guatemalei care i-a permis accesul la cateva astfel de dovezi.
Pentru mai multe informatii legate de aceasta tema accesati link-ul:
https://www.youtube.com/watch?v=IPnbYsjgnFE&list=PLJqizDO_oX2xjjDOzDA5f_P-ioIYDYUx1



Momentan ne vom rezuma la atat. Vom continua sa vorbim si despre alte civilizatii misterioase si legatura lor cu necunoscutul in postarile urmatoare.
Toate comentariile, criticile, completarile, corecturile si aprecierile va rog sa le postati intr-un comentariu sau sa mi le trimiteti pe adresa de gmail pe care o gasiti pe blog.
O ZI BUNA VA DORESC!

 

luni, 31 august 2015

Moda de-a lungul timpului

Moda a reprezentat dintotdeauna pentru oameni, in special pentru femei si nu numai, un subiect de o importanta majora. In trecut insa, numai persoanele din inalta societate isi permiteau luxul de a fi in pas cu trendurile europene, in prezent fiind la indemana aproape oricui sa se supuna acestor tendinte. Conceptul de moda reprezinta dorinta de evolutie a omului in contextul societatii din care face parte, ilustrand astfel mai multe aspecte ce tin atat de personalitatea omului in cauza, precum ceea ce ii place sa poarte si ii definitiveaza stilul personal, situatia financiara si clasa sociala din care face parte, dar si de mediul din care provine, tinuta unui om de la tara fiind oarecum diferita celei de orasean. Prima evidenta care demonstreaza existenta hainelor dateaza pe undeva intre acum 100.000 de ani si 500.000 de ani.  
La inceput oamenii purtau haine simple din tesaturi nu tocmai bogate, ca de exemplu in Grecia antica, unde acestia, inclusiv sclavii, purtau tinute din in sau lana sub forma unor rochii din zilele noastre prinse cu o agrafa la ambii umeri sau doar la un umar.(mai multe la adresa: https://istoriiregasite.wordpress.com/2011/10/30/imbracamintea-in-grecia-antica/ ) In Egiptul antic, oamenii purtau fasii de material infasurate in jurul trupului sub diferite forme, precum si niste tunici mai scurte la barbati si mai lungi la femei.(mai multe la adresa: http://www.femeiastie.ro/lifestyle/cultura-si-traditii/stilul-in-egiptul-antic-1 ) In picioare, atat grecii, cat si egipteni, purtau sandale din bucati subtiri de piele prinse intre ele, iar pe cand grecii pretuiau parul cret prins sub diferite forme, egiptenii apreciau parul perfect drept, cu breton, ce ajungea pana la umeri la barbati, si mai lung sau la fel ca al barbatilor la femei. Roma antica, pe atunci aflata in plina dezvoltare, e un alt punct de referinta in istoria modei, mai ales pentru ca acolo a fost construit pentru prima data in istorie un magazine de haine.. Se cunoaste probabil toga caracteristica bravilor romani, care mai apoi a evoluat in pallium, un articol de imbracaminte imprumutat de le greci. Urmeaza pe scara evolutiva tunica, un vesmant destul de des intalnit in antichitate datorita simplitatii sale. Se stie de asemenea ca hainele purpurii erau purtate numai de imparati si magistrati. Mai sunt si alte obiecte vestimentare ale romanilor, dar pe care nu-mi permit sa le enumar aici. Puteti afla mai multe la adresa http://boutiquebelleepoque.blogspot.ro/2013/02/normal-0-21-false-false-false-de-x-none.html .  In general, se poate spunde despre moda din antichitate ca se baza pe haine simple, dar foarte bizare pentru noi, contemporanii.
Mai tarziu, in epocile medievala si  moderna, deoarece se incepuse importul de materiale precum matasea si bumbacul de calitate din India, China si Asia in general, tinutele au inceput sa fie din ce in ce mai bogate si mai voluminoase, avand diverse decoratiuni din fire de aur sau perle si alte pietre pretioase. Mai ales in epoca medievala, culoarea era foarte importanta deoarece reprezenta statutul persoanei: rosul pentru nobili, maroul si griul pentru tarani si verdele pentru comercianti. Si ca tot vorbim de epoca medievala, un lucru inedit este ca Regina Elizabeth a decretat in 1571 ca toate femeile de peste 7 ani sa poarte palarie duminica. Cu cat vesmantul  era mai bogat, cu atat persoana era mai bine privita, mai bogata, mai privilegiata. In anii 1850-1870, rochiile femeilor aveau o anvergura atat de mare incat acestea erau deseori blocate la usa atunci cand incercau sa intre intr-o cladire. Dar chiar si asa, moda acelei epoci a cunoscut schimbari de stil, in functie de preferintele timpului:
 
 
Vreme de foarte mult timp, femeile au purtat astfel de rochii, pentru ca mai apoi acestea sa se mai simplifice, bogatia unor astfel de rochii incepand a fi considerate o risipa de prost gust, desi trebuie sa recunoastem ca acest costisitor lux este foarte inspirational si interesant. :) Si cu toate acestea, hainele de copii au fost neglijate pana prin secolul al XIX-lea cand a fost in sfarsit introdus acest concept, pana atunci acestia purtand haine de adulti croite pe masura lor. Vorbind de lucruri ce lipseau in garderoba oamenilor, lenjeria intima a aparut la barbati in secolul al XVII-lea, iar la femei, in secolul al XIX-lea.
In continuare, epoca moderna aduce schimbari simtitoare in garderoba timpuui, in special daca ne aruncam privirea asupra inceputului secolului al XX-lea. Si pentru aceasta am pregatit doua filmulete interesante care sper sa va inspire, mai ales daca apreciati hainele de tip vintage. ;)
si
Si ajungem astfel in zilele noastre unde moda este mult mai variata, mult mai complexa, dar si mult mai permisiva, si presupun ca intelege-ti la ce ma refer. Si daca nu, fac aluzie la faptul ca femeile pot purta pantaloni, chiar si scurti, caci pana la Cel de-al II-lea Razboi Mondial, persoanele de sex feminine nu aveau permisiunea de a purta astfel de obiecte vestimentare in public. De asemenea, cred ca toata lumea a remarcat dezinvoltura tinerelor, care, inca de la varste fragede, se machiaza, coafeaza si se imbraca in tinute nu tocmai adecvate varstei lor, dand dovada, din punctual meu de vedere, mai mult de ignoranta si prost-gust decat de stil si eleganta.
Sper ca acest articol a fost pe gustul dumneavoastra, dragi cititori, si ca v-a insuflat o noua perceptie asupra a ceea ce numim moda prin o intoarcere in timp, caci desi fiecare isi cnduce viata dupa propriile principii, trebuie sa aiba in atentia sa trecutul, un punct vast de referinta in sute de domenii, de inspiratie, dar si de ajutor in evitarea unor mari si flagrante greseli.
Daca aveti ceva de comentat, completat, apreciat sau criticat, astept parerile voastre in comentarii sau pe adresa mea de gmail pe care o gasiti pe blog.
O ZI BUNA VA DORESC!