luni, 31 august 2015

Moda de-a lungul timpului

Moda a reprezentat dintotdeauna pentru oameni, in special pentru femei si nu numai, un subiect de o importanta majora. In trecut insa, numai persoanele din inalta societate isi permiteau luxul de a fi in pas cu trendurile europene, in prezent fiind la indemana aproape oricui sa se supuna acestor tendinte. Conceptul de moda reprezinta dorinta de evolutie a omului in contextul societatii din care face parte, ilustrand astfel mai multe aspecte ce tin atat de personalitatea omului in cauza, precum ceea ce ii place sa poarte si ii definitiveaza stilul personal, situatia financiara si clasa sociala din care face parte, dar si de mediul din care provine, tinuta unui om de la tara fiind oarecum diferita celei de orasean. Prima evidenta care demonstreaza existenta hainelor dateaza pe undeva intre acum 100.000 de ani si 500.000 de ani.  
La inceput oamenii purtau haine simple din tesaturi nu tocmai bogate, ca de exemplu in Grecia antica, unde acestia, inclusiv sclavii, purtau tinute din in sau lana sub forma unor rochii din zilele noastre prinse cu o agrafa la ambii umeri sau doar la un umar.(mai multe la adresa: https://istoriiregasite.wordpress.com/2011/10/30/imbracamintea-in-grecia-antica/ ) In Egiptul antic, oamenii purtau fasii de material infasurate in jurul trupului sub diferite forme, precum si niste tunici mai scurte la barbati si mai lungi la femei.(mai multe la adresa: http://www.femeiastie.ro/lifestyle/cultura-si-traditii/stilul-in-egiptul-antic-1 ) In picioare, atat grecii, cat si egipteni, purtau sandale din bucati subtiri de piele prinse intre ele, iar pe cand grecii pretuiau parul cret prins sub diferite forme, egiptenii apreciau parul perfect drept, cu breton, ce ajungea pana la umeri la barbati, si mai lung sau la fel ca al barbatilor la femei. Roma antica, pe atunci aflata in plina dezvoltare, e un alt punct de referinta in istoria modei, mai ales pentru ca acolo a fost construit pentru prima data in istorie un magazine de haine.. Se cunoaste probabil toga caracteristica bravilor romani, care mai apoi a evoluat in pallium, un articol de imbracaminte imprumutat de le greci. Urmeaza pe scara evolutiva tunica, un vesmant destul de des intalnit in antichitate datorita simplitatii sale. Se stie de asemenea ca hainele purpurii erau purtate numai de imparati si magistrati. Mai sunt si alte obiecte vestimentare ale romanilor, dar pe care nu-mi permit sa le enumar aici. Puteti afla mai multe la adresa http://boutiquebelleepoque.blogspot.ro/2013/02/normal-0-21-false-false-false-de-x-none.html .  In general, se poate spunde despre moda din antichitate ca se baza pe haine simple, dar foarte bizare pentru noi, contemporanii.
Mai tarziu, in epocile medievala si  moderna, deoarece se incepuse importul de materiale precum matasea si bumbacul de calitate din India, China si Asia in general, tinutele au inceput sa fie din ce in ce mai bogate si mai voluminoase, avand diverse decoratiuni din fire de aur sau perle si alte pietre pretioase. Mai ales in epoca medievala, culoarea era foarte importanta deoarece reprezenta statutul persoanei: rosul pentru nobili, maroul si griul pentru tarani si verdele pentru comercianti. Si ca tot vorbim de epoca medievala, un lucru inedit este ca Regina Elizabeth a decretat in 1571 ca toate femeile de peste 7 ani sa poarte palarie duminica. Cu cat vesmantul  era mai bogat, cu atat persoana era mai bine privita, mai bogata, mai privilegiata. In anii 1850-1870, rochiile femeilor aveau o anvergura atat de mare incat acestea erau deseori blocate la usa atunci cand incercau sa intre intr-o cladire. Dar chiar si asa, moda acelei epoci a cunoscut schimbari de stil, in functie de preferintele timpului:
 
 
Vreme de foarte mult timp, femeile au purtat astfel de rochii, pentru ca mai apoi acestea sa se mai simplifice, bogatia unor astfel de rochii incepand a fi considerate o risipa de prost gust, desi trebuie sa recunoastem ca acest costisitor lux este foarte inspirational si interesant. :) Si cu toate acestea, hainele de copii au fost neglijate pana prin secolul al XIX-lea cand a fost in sfarsit introdus acest concept, pana atunci acestia purtand haine de adulti croite pe masura lor. Vorbind de lucruri ce lipseau in garderoba oamenilor, lenjeria intima a aparut la barbati in secolul al XVII-lea, iar la femei, in secolul al XIX-lea.
In continuare, epoca moderna aduce schimbari simtitoare in garderoba timpuui, in special daca ne aruncam privirea asupra inceputului secolului al XX-lea. Si pentru aceasta am pregatit doua filmulete interesante care sper sa va inspire, mai ales daca apreciati hainele de tip vintage. ;)
si
Si ajungem astfel in zilele noastre unde moda este mult mai variata, mult mai complexa, dar si mult mai permisiva, si presupun ca intelege-ti la ce ma refer. Si daca nu, fac aluzie la faptul ca femeile pot purta pantaloni, chiar si scurti, caci pana la Cel de-al II-lea Razboi Mondial, persoanele de sex feminine nu aveau permisiunea de a purta astfel de obiecte vestimentare in public. De asemenea, cred ca toata lumea a remarcat dezinvoltura tinerelor, care, inca de la varste fragede, se machiaza, coafeaza si se imbraca in tinute nu tocmai adecvate varstei lor, dand dovada, din punctual meu de vedere, mai mult de ignoranta si prost-gust decat de stil si eleganta.
Sper ca acest articol a fost pe gustul dumneavoastra, dragi cititori, si ca v-a insuflat o noua perceptie asupra a ceea ce numim moda prin o intoarcere in timp, caci desi fiecare isi cnduce viata dupa propriile principii, trebuie sa aiba in atentia sa trecutul, un punct vast de referinta in sute de domenii, de inspiratie, dar si de ajutor in evitarea unor mari si flagrante greseli.
Daca aveti ceva de comentat, completat, apreciat sau criticat, astept parerile voastre in comentarii sau pe adresa mea de gmail pe care o gasiti pe blog.
O ZI BUNA VA DORESC!