miercuri, 16 septembrie 2015

Civilizatii disparute- intre mit si realitate III

Probabil va ganditi ca am cam intercut limita cu aceasta tema a civilizatiilor, dar va asigura ca de data aceasta incheiem subiectul. De asemenea, probabil va ganditi ca acum voi vorbi despre inca o civilizatie plictisitoare, dar va asigur ca am pastrat ce e mai bun la sfarsit. Curiosi? Cred ca da.
Am intrebat pana acum cateva personae despre civilizatia pe care urmeaza sa v-o prezint, dar nu au auzit in viata lor de ea. V-am incitat curiozitatea acum? Poate. In fine, nici eu nu as fi stiut de ea daca nu as fi gasit-o intr-o carte citita, si apoi nu m-as fi documentat cu privire la ea.
Dupa aceasta lunga introducere va pot dezvaluii, in sfarsit, numele ei:
Dragii mei, astazi vom vorbii despre...

3. Civilizatia dogonilor

Aceasta civilizatie isi afla salasurile in Africa, in centrul platoului din Mali, la sud de cotitura principala a fluviului Niger. Este recunoscuta pentru traditiile sale bizare, dar fascinante, pentru dansurile populare, precum si pentru sculptura in lemn si arhitectura. Dar nimic nu cred ca va intereseaza mai mult decat nenumaratele povesti si legende cu extraterestrii care circula pe la ei si pe care, de altfel, se bazeaza unele traditii de la ei. Daca inainte nu erati curiosi, acum probabil ca sunteti. ;)


Printre nenumaratele lucruri interesante despre dogoni se numara credinta lor monoteista, in ciuda faptului ca ei considera sacre multe plante si animale la care se si inchina. Legendele lor spun ca lumea in care traim a fost creata de zeul Amma prin cuvintele sale si a organizat-o tot cu ajutorul acestora. De altfel, dogonii considera vorbitul cel mai mare dar al omenirii, crezand ca toate cuvintele sunt "fabricate" in interiorul dintr-o substanta misterioasa si cele patru elemente de baza, apa, focul, aerul si metalul. Pentru ei, gura este ca un razboi de tesut care materializeaza cuvintele intr-un discurs, o tesatura inflorata si foarte frumoasa.
Alt fapt mai mult decat interesant este faptul ca dogonii afirma cum ca marele lor stramos Nommo este un om-peste venit de pe Sirius, dintr-un loc acoperit in intregime de ape, intr-o arca si aceasta plina cu apa. Acesta le-a spus dogonilor ca mai venise o data, cu mult timp inainte, pentru a cultiva plantele care deja crescusera pe ceea ce el numea "campurile cerului". Acum se reintorsese pentru a ii invata despre universal in care traim precum si despre alte taine ale lumii. Dar socant poate este faptul ca, intr-adevar, dogonii posedau cunostinte de astronomie, fiziologie  si despre apa pe care oamenii de stiinta le-au descoperit recent. De exemplu, ei cunosteau existent celei de-a treia stele a lui Sirius inaintea oamenilor de stiinta care le-au dat dreptate foarte tarziu, abia prin anii 1960. De asemenea, cunosteau toate planetele din sistemul nostrum solar, fazele planetei Venus despre care stiu ca sunt asemanatoare cu cele ale lunii, toti satelitii planetei Saturn, care nu pot fi vazuti cu ochiul liber, dar si faptul ca in orice lucru de pe lume exista apa, chiar si in pietre si ca sangele nostru contine globule albe si rosii. Toate acestea au fost descoperite de noi de putin timp, tin eu sa subliniez, in timp ce pentru ei sunt niste cunostinte ancestrale. Ei mai afirma ca in universal nostru infinit, dar care poate fi masurat din punctul lor de vedere, mai exista si alte planete locuite de extraterestrii. Sa fie oare adevarate cunostintele lor?
Ca o confirmare a spuselor acestui popor, aceeasi poveste o prezinta si sumerienii si aztecii. Si desi nu am vorbit despre ei in aceste articole ale blogului legate de civilizatiile disparate, va pot spune macar atat, ca si ei afirma ca au fost vizitati de niste oameni-peste. Impresionant, huh? Cum puteau trei civilizatii aflate la distante atat de mari intre ele sa se puna de accord asupra acestei legend. Pai nu puteau. Si nu stiu de voi, dar eu sunt inclinata sa cred ca nu suntem singurii care traim in acest maiestuos univers. 


Tot ce ne ramane sa facem insa este sa asteptam si sa vedem daca viata extraterestra este intr-adevar reala.
Din nefericire nu am gasit niciun filumlet despre dogoni pe youtube, tocmai din cauza faptului ca nu sunt atat de cunoscuti ca alte popoare, dar va rog sa va bucurati de acest filmulet foarte interesant si inspirational.
https://www.youtube.com/watch?v=mANfMXHh84U

Multumesc ca mi-ati citit articolul!  Pentru orice critica, apreciere, corectare sau completare va rog sa-mi lasati un comentariu la acest articol sau trimiteti-mi un mesaj la adresa de g-mail pe care o gasiti pe blog. O ZI BUNA VA DORESC!!!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu