miercuri, 9 septembrie 2015

Civilizatii disparute- intre mit si realitate II

In continuarea articolului precedent doresc a va prezenta o alta civilizatie disparuta in imprejurari bizare care a lasat in urma, pe langa o cultura materiala si spirituala vasta, o suita de intrebari fara raspuns si legende inimaginabile, dar care, se stie, pornesc de la un sambure de adevar pentru ca mai apoi sa fie dezvoltate de imaginatia si inteligenta formidabila a oamenilor.

Dar inainte de aceasta, doresc sa va recomand un alt blog deosebit al unei prietene si mai deosebite care poseda un talent pentru poezie formidabil. Blogul se numeste Cuvinte din suflet si il veti gasi la adresa http://niculaimaria.blogspot.ro/. Lectura placuta!

Si acum ca am incheiat aceasta mica paranteza, va sugerez sa cititi in continuare despre incasi...

2. Civilizatia Incasa
Cu totii ati auzit probabil cel putin o data despre civilizatia incasa, macar in treacat.  A fost o civilizatie remarcabila, ultima care a stapanit America de Sud, daca nu pe toata, posedand doar partea de vest a acesteia, cel putin prin intindere, bogatie si putere. A disparut in urma navalirii spaniolilor pe teritoriile lor, si fiind in inferioritate din punct de vedere al dezvoltarii tehnologice, au fost infranti si asimilati de cultura spaniola precum dacii infranti de romani si romanizati de acestia.
Incasii au ramas in memoria lumii mai ales datorita orasului Machu Picchu, un glorios lacas care poate fi considerat o minune a lumii datorita arhitecturii sale fascinante, templele fiind facute din granit, care insa nu se stie cum a ajuns pana acolo deoarece incasii nu cunosteau roata, dar si a privelistilor uimitoare, fiind situat la o mare inaltime in muntii Anzi, Peru. Privit de deasupra, orasul are forma de pasare. Chiar s-au descoperit acolo, in urma cu aproximativ 2 ani, de catre arheologul francez Thierry Jamin, mai multe camere secrete, izolate ermetic si cu usile sigilate, care cuprind o comoara imensa de aur si argint. Cu toate acestea, este foarte interesant faptul ca nu exista comert interior la ei. Fiecare om isi oferea forta de munca statului, in schimb primind adapost, mancare, textile si alte obiecte necesare vietii. Se poate spune deci ca nu exista necesitatea banilor. Atunci ce este cu aceasta comoara ce aminteste de povestile din O mie si una de nopti?


Dar cucerirea Imperiului Inca reprezinta cea mai captivanta poveste din cate s-au intalnit, si se poate spune ca totul de datoreaza unor animale asa-zis inferioare si neinsemnate: caii. :)
Va intrebati probabil cum este posibil asa ceva. Sa va povestesc atunci. Totul s-a petrecut intr-o zi, s-ar putea spune, in batalia de la Cajamarca. Pe atunci, conducatorii erau, in tabara spaniolilor, Friancisco Pizzaro, iar in cea incasa, imparatul Atahualpa, ultimul imparat incas liber. Incasii tocmai castigasera o batalie extraordinara impotriva fratelui vitreg al lui Atahualpa si toti cei 80.000 de soldati se retrasesera la Cajamarca sa sarbatoreasca. Spaniolii, care numarau doar 168 de oameni, un numar infim in comparative cu cel al incasilor, ajunsesera la concluzia ca numai printr-un foarte bine ticluit siretlic ii pot infrange pe incasi. Astfel, conducatorul spaniolilor a decis sa-l faca prizonier pe imparat si astfel sa cucereasca Imperiul. Planul parea patetic si chiar aberrant, dar a dat roadele dorite. Imparatul insotit de o mare parte a soldatilor sai a venit in tabara spaniolilor, unde I s-a propus sa treaca la catolicism si sa-l recunoasca ca suveran pe imparatul Imperiului Romano-German. I s-a oferit Biblia de catre un preot dar, fiindca nu mai vazuse in viata sa o carte, a aruncat-o pe jos dupa ce s-a holbat o vreme la ea. Turbati de furie, spaniolii i-au atacat cu arhiobuze si i-au trimis la atac pe cei 62 de calareti. Cum nu mai vazusera un cal in viata lor, incasii, considerandu-l un animal sfant trimis de zei, au fugit infricosati. Imparatul a fost capturat atunci, iar incasii, stiindu-si conducatorul in pericol, s-au predate. Acesta, dragii mei, a fost punctual de cotitura al Istoriei, cand conchistadorii au pus stapanire pe bunurile uneia din cele mai mari civilizatii, distrugand toate urmele, doveziile a ceva ce fusese in calea lacomiei umane. Homo, homini lupus est!  
Amuzant despre razboinicii incasi, daca punem in balanta cu comportamentul lor din timpul bataliei, este ca acestia luau parte la un proces indelungat de "spalare a creierului" pentru a uita ce este frica. Cu toate acestea, se pare ca si-au amintit in timpul intalnirii cu spaniolii. :)


Mai putem mentiona despre incasi si cultura acestora ca ei credeau in mai multi zei, dar si in reincarnare, considerand ca fiind sacra planta quinoa, iar din punct de vedere al chirurgiei, acestia faceau gauri in craniu pentru eliberarea presiunii din cheagurile de sange.
Desi nu cunosteau scrisul, acestia se bazau pe un sistem de simboluri pentru razboi, religie si astrologie foarte complex, si reuseau sa pastreze datele printr-o serie de fire legate de un alt fir mai lung, acest sistem fiind numit quipu. Un fapt interesant este ca englezii foloseau un sistem foarte asemanator, in special cei care nu stiau sa scrie sau sa citeasca, chiar si pe vremea lui Richard Inima-de-Leu.

Pentru mai multe detalii despre Machu Picchu si fauritorii acestui lacas sacru as putea spune, puteti urmarii un filmulet interesant la adresa https://www.youtube.com/watch?v=AkecWRygdEY.  

Sper ca ati fost placut impresionati de acest articol. Pentru orice completare, critica sau apreciere va rog sa-mi lasati un comentariu la sfarsitul articolului sau sa-mi trimiteti un e-mail la adresa pe care o gasiti pe blog. O ZI BUNA VA DORESC!
 

Un comentariu:

  1. Tot ce vreau sa spun este ca articolele dvs sunt foarte interesante si de substanta. Îmi place cum tratati informația, intr-un mod foarte original si dezinvolt, foarte personal si cu o tonalitate oarecum glumeata. Tineti-o tot asa si va doresc si dvs o zi buna! ��

    RăspundețiȘtergere